כיכר פיאצה בטומי
במה היא מפורסמת?
בכך שהאדריכל הגאורגי ואשה אורבלאדזה גילם בפרויקט הזה את רעיונו ליצור פינה אמיתית של איטליה בבירת אדג'רה, בדומה לכיכר סן-מרקו בוונציה – פינה רומנטית עם מוטיבים ונציאניים.
ואתם יודעים מה מעניין?
מחבר הפרויקט היה מוכן לשטף של ביקורת והערכות סקפטיות של יצירתו.
אך יצא בדיוק ההפך – פיאצה רכשה מעמד של אחת הכיכרות היפות והציוריות ביותר בגאורגיה.
המבנים מסביב, המעוטרים בחלונות ויטראז' מקוריים, פסיפסים, עמודים, טיח, מדהימים באמנות העשירה שלהם. הודות לאדריכלות רומנסקית שהתגשמה במיומנות, הם משתלבים באופן הרמוני בחלק ההיסטורי הזה של בטומי. למרות שעיטור בסגנון איטלקי של הכיכר לא הותיר מקום לסגנון גאורגי.
מקומות מעניינים בכיכר פיאצה בטומי – Piazza Square
מעל אחד הבניינים מתרומם מגדל עם שעון מוזיקלי גדול. מגדל זה מזכיר את הקמפניל (מגדל הפעמונים) הגבוה ביותר של בזיליקת סן מרקו. מדי יום בשעות 12:00 ו-15:00 יחד עם צלצול השעון מופיעות כאן
דמויות קטנות.
כיכר פיאצה מרוצפת בפסיפסים יפהפיים עשויים שיש. הסקיצות המקוריות של היופי העתידי נוצרו על-ידי המעצבת הגיאורגית-שוויצרית נטלי אמיריג'יבי. חלקים מהפסיפס הזה, המוכר אגב כגדול ביותר באירופה כולה, נעשו באיחוד האמירויות הערביות. אחר כך הם הועברו לבטומי וכבר במקום הורכבו לקומפוזיציה אחת. שיש לפסיפס נאסף בכמה מדינות, אך לפרטים בודדים השתמשו בקרמיקה (השמלה הסגולה של נסיכת הים, הפרטים הכהים של שמלתה האדומה).
מעניינת העובדה שהבת הקטנה של המעצבת, רומינה, הפכה לאב-טיפוס של בת הים הקטנה הנמצאת במרכז הקומפוזיציה.
תשומת לב נמשכת גם למזרקה קטנה הנמצאת בכיכר, המעוטרת בקופידון חמוד.
הפיאצה נראית כה שלמה מבחינה היסטורית, עד שקשה להאמין שהיא בת קצת יותר מ-10 שנים – הבנייה הסתיימה רק ב-2010.
נופש בכיכר פיאצה בטומי
הכיכר נמצאת בצומת מדרחובים וזה אזור נקי ממכוניות. לא נשמע כאן שאון של התחבורה והנופשים יכולים ליהנות ממנוחה עם כוס יין גרוזיני, ארומה מסחררת וטעם של קפה חזק. אפשר להשביע את הרעב עם ברביקיו טעים, בורי אדום מטוגן, חינקלי עסיסי או אוג'חורי משפחתי ריחני (וזה לא רק בשר ותפוחי אדמה, זו חגיגה של הטעם).
וכמובן, כמו כל מקום איטלקי אמיתי, המקום הזה מלא פיצה ומגוון פסטות איטלקיות.
המחירים כאן לא הכי נמוכים, אולם הם תואמים את האיכות והשירות של המסעדות המקומיות.
הכיכר תמיד רועשת, מהנה, צפופה. מופיעים כאן על הבמה מוזיקאים מקומיים ויש הצגות בהשתתפות בובות סמרטוטים.
ללא ספק, יעניין אתכם לדעת שדווקא הפיאצה שימשה כבמה לאגדות מוזיקה כמו הספרדי הגדול עם אופי הזמרה המעודן – פלסידו דומינגו, מישל לגראן הרגיש "העצוב כמו סתיו", תמרה גברדציטלי המדהימה. כריס בוטי ממוצא איטלקי אמריקאי, המוזיקאי הכריזמטי ניגן כאן את smoth jazz הייחודי שלו. נשמע כאן גם קולה הסדוק של זמרת הנשמה האמריקאית, מייסי גריי.
בערב, הודות לתאורה המרהיבה באורות צבעוניים וצלילי המוזיקה הקסומים, הכיכר הופכת למקום אטמוספרי ורומנטי.